Pensioen: wat kun je vandaag nog doen?

Voor veel mensen is pensioen nog ver weg. De helft van de Nederlanders denkt er dan ook niet over na. Toch is het wel belangrijk. Maar ja, moeilijk, moeilijk. Een andere keer dan maar? Nee! Hoe eerder je begint, hoe harder je pensioen groeit. Als je in 2004 inkomen had, is het zelfs extra belangrijk om dat nog dit jaar te doen.

Maar hoe dan?

Toevallig heb ik dit recent voor mijn eigen pensioen uitgezocht. Ik heb daaruit een kort stappenplan kunnen abstraheren om je op weg te helpen. Je hebt hiervoor maar twee dingen nodig: je belastingaangiftes, beginnend met die gedaan in 2005 (over je inkomen van 2004) en de Uniforme Pensioenoverzichten (UPO’s) die je verzekeraar je jaarlijks toestuurt, beginnend met die je in 2005 kreeg.

Ga naar de “Rekenhulp Lijfrentepremie” van de Belastingdienst. Pak de aangifte en de UPO uit 2005 erbij en vul de rekenhulp in. Je begint met het overnemen van gegevens uit je aangifte. Bij de vraag over je pensioenaangroei in 2004 kijk je naar je UPO. Op je UPO staat een “Factor A”. Dat is je pensioenaangroei.

Aan het einde krijg je je jaarruimte over 2005. Maak hier een notitie van en vul de rekenhulp in voor de jaren daarna. Jaren waar je inkomen minder dan € 10.000 was, kun je overslaan.

De jaarruimte van 2005 is wat je in 2005 extra mag sparen voor je pensioen. Die premies mag je aftrekken van de belasting en je betaalt geen belasting over de ontvangen rente. Gebruik je niet de volledige jaarruimte, dan mag je dat alsnog doen in de zeven jaar erna. Voor de jaarruimte van 2005 is 2012 dus het laatste jaar waarin je dat mag doen.

De jaarruimte kun je op drie manieren besteden. Je kunt er een lijfrenteverzekering mee betalen, ermee sparen op een bankspaarrekening of ermee beleggen op een speciale geblokkeerde beleggingsrekening. Het gaat hierbij uitdrukkelijk niet om een gewone spaarrekening of beleggingsrekening, maar om een bijzondere rekening waar het geld tot je pensioen op vast staat.

Voor de verschillen tussen deze verschillende pensioenvoorzieningen kun je het beste kijken op de sites van de Belastingdienst en het NIBUD (zie hieronder). Heb je geen zin om het helemaal uit te zoeken, dan is een bankspaarrekening een veilig en makkelijk begin. Je inleg is gegarandeerd en er zijn vele sites waar je de rente kunt vergelijken.

Meer uitzoeken

Meer informatie kun je vinden op de site van de Belastingdienst. Deze is (zoals gebruikelijk) zeer informatief: Sparen of verzekeren naast uw pensioen (Belastingdienst).

De Belastingdienst noemt de niet gebruikte jaarruimtes van voorgaande jaren trouwens de “reserveringsruimte”. Banksparen noemen ze “lijfrentesparen”.

Ook de site van het NIBUD is behulpzaam: Banksparen (NIBUD). Het NIBUD gebruikt wat meer gewonemensentaal.